Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně
20.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Díky vesmírnému teleskopu Kepler a mapovacímu Gaia jsou k dispozici informace, z nichž se dá odvodit přibližný počet planet jistého typu. A ty říkají, že naše galaxie by měla být domovem pro až 10 miliard planet srovnatelných se Zemí. 
Tomcat2 (645) | 20.8.201914:25
Já si myslím, že planet, na kterých bude v současné době aspoň nějaká forma života, budou minimálně desetitisíce. Za dobu existence vesmíru, jich klidně mohly být miliony. Problém je ten, že i kdyby nejbližší taková planeta byla jen 10 tisíc světelných let daleko, tak se o ní nikdy nedozvíme. I kdyby civilizace na ní dosáhla technologické úrovně podobné jako my, tak nezachytíme ani žádný radiový signál, protože jeho intenzita klesá s kvadrátem vzdálenosti a než by dorazil sem, tak je na nebo i pod úrovní vesmírného šumu. Stejně tak nikdo neuslyší nás. A to nemluvím o tom, kdyby byl život třeba na druhém konci galaxie nebo dokonce v jiné galaxii. Prostě je problém ten prostor a vzdálenosti a taky další vlivy.

Tady kdyby nevymřeli dinosauři, tak tady lidi nejsou a to byla třeba jen náhoda. Dinosauři tu byli stovky milionů let a byli by dál. Lidi jsou tu jen chviličku.

A taky je obrovský rozdíl mezi inteligentním životem a inteligentní formou života, která je schopná něco vytvářet a vyrábět. Delfín je taky inteligentní, ale k čemu mu to je. Člověk má, ještě s opicema, jako jediný obrovskou výhodu toho, že je vybaven končetinami umožňující jak provádět jemné motorické činnosti, tak i zvedat těžká břemena a může tak vyrábět nastroje, budovat a posouvat svou technologickou vyspělost. To je podle mě základní předpoklad života, který se může vyvinout do nějaké pokročilejší fáze. Proto mi přijdou směšné všechny sci­-fi filmy, kde přiletí nějaká loď a z ní vyleze nějaké stvoření, které by nemělo nejmenší šanci takovou loď postavit.

Taky prostředí na planetě musí život podporovat a i jeho rozvoj. My máme štěstí, že tu máme všechny stabilní prvky. Nemít tu jen pár z nich, tak smůla a nikdy takového pokroku nedosáhneme, protože můžeme zapomenou na nějaké klíčové materiály, sloučeniny, chemii a všem, co na tom závisí.

Jenže zatím to vypadá, že náš pokrok bohužel bude to, co nás zahubí, pokud si to včas neuvědomíme, protože moderním konzumním způsobem života si likvidujeme prostředí a plýtváme surovinami...
Odpovědět3  0
kadanuh (132) | 20.8.201923:13
Pro velké vzdálenosti si budeme muset vyrobit mimozemšťany sami, třeba na Marsu nebo u Jupitera.
Odpovědět1  0
thegrid (282) | 20.8.201912:12
Podle téhle predikce tu v naší dráze musí být hrozně moc blbců.
Odpovědět1  0
honza1616 (3702) | 20.8.201911:15
To by bylo hodně divny kdyby jsme byli v takovem prostoru a množství planet jen my
Nekdo nebo něco tam určitě bude a ne v malem poctu a ne jen na jedne planete,
Osobne si myslim ze kdyz se dokázal zivot vyvinout na Zemi tak budou alespoň pozůstatky na Marsu. A treba takov Europa tam to bude žít aktivne,
A vzhledem k tomu že i u nas se dokázal vyvinout zivot ktery odolava i vařící se vodě a jeste ke všemu na dně moře pod nekolika Km vody pri takovem tlaku, se dá očekávat ze spektrum organismu a urcite i složitějších a s největsi pravděpodobností i inteligentnich bude opravdu široké, založené nejen na uhlíku nebo žijících i pro nas v hloboko mrazivých podmínkách nebo v řídké atmosféře.
Odpovědět0  0
M0RGAN (249) | 20.8.201911:23
Vyvinout je jedna věc, vzniknout tam je věc úplně jiná. Pozemský život je schopný přežít uvnitř meteoritů klidně desítky tisíc let letu meziplanetárním prostorem i déle, ale vzniknout tam schopný není :­-­)

Ono se to blbě odhaduje, protože toho známe příliš málo, ale jsem si docela jistý, že i jinde v naší galaxii existuje život, vzniklý nezávisle na Zemi. A vlastně jsem si jistý i v tom, že ve Vesmíru existuje inteligentní život, vzniklý nezávisle na tom pozemském.
Jenže ho klidně další desítky tisíc let nemusíme objevit, jestli kdy vůbec. Ale za posledních 200 let lidstvo udělalo nejen obrovský pokrok v devastaci pozemského ekosystému, který dostalo ­"darem­", ale i ve vědeckém zkoumání. Takže i když teď žijeme v době, kdy je lež důležitější než pravda a názory z nevědomosti jsou důležitější než vědecké bádání, tak i tato doba jednou ­(snad­) pomine a lidstvo se bude soustředit na vědu a výzkum a ještě se posune tak, že si to dnes ani nedokážeme představit. Pokud se do té doby nestihne zničit, k čemuž teď má solidně nakročeno v horizontu pouhé stovky let, pokud se nic nezmění. Život na Zemi schopni zničit, zatím, nejsme, lidskou ciivlizaci ano.
Odpovědět0  0
honza1616 (3702) | 20.8.201912:57
Vznik zivota v dalekem vesmiru nezavisle na Zemi?
Ty myslí ze by nekdo nebo něco dokazalo přenest neco živého ze Země a osidlit tim jinou planetu?....moc koukáš na Scifi...
Odpovědět0  1
Darnel1l (43) | 20.8.201914:23
On nejspíš myslel přesný opak toho co si napsal.
Odpovědět2  0
DarkRichelieu (1234) | 20.8.201911:42
Podle některých měřítek není inteligentní život ani na Zemi, takže doufám, že někde na tom jsou lépe a není tam člověk nebo jemu podobný tvor. Panspermie by mohla být svině.
Odpovědět2  0
Zajímá Vás tato diskuze? Začněte ji sledovat a když přibude nový komentář, pošleme Vám e-mail.
 
Nový komentář k článku
Pro přidání komentáře se přihlaste (vpravo nahoře). Pokud nemáte profil, zaregistrujte se pro využívání dalších funkcí.